pengumuman paling penting:

mulai 1 julai 2010, artikel akan dikongsi bersama alamat blog (klik sini) yang lain cetusan ibnu marzuki aka mal handsome... sekian, harap maklum & terima kasih melawati laman web ini.
    follow me on Twitter

    handsome x, cik abg botak ni? jk ya, smslah sgera dgn hotlink! hehe...

    Online Learning and Assesment Package :
    ( Pakej Pembelajaran dan Penilaian Online )
    This package introduces new learning approaches; the self learning techniques. These techniques provide students with options on self-paced learning where students decide on how to conduct their own studies.

    Register with us and enhance your learning techniques!

    2010 FIFA World Cup South Africa™ = sokong gara2 makan free from ITALIANNIES sempena hari bapa

    2010 FIFA World Cup South Africa™ = sokong gara2 makan free from KAMPACHI sekiranya jepun win match

    2010 FIFA World Cup South Africa™ = sokong gara2 sosej free from Mc D sekiranya gol pertama dijaring

    2010 FIFA World Cup South Africa™ = sokong gara2 dengar cerita ada makan free kat hartamas


    bilalah agaknya nak wjd pembyran melalui kredit/debit kad dgn master/visa plk berbndg online bank je mcm maybank2u.com @ cimb click? agr lbh mdh utk kt buat tempahan! hrp2 order guna HP berGPRS dgn kad pun blh sperti d lmn2 WAP mobile.airasia.com, maybank2u.com.my/consumer/m2u_mobile/about_m2u_mobile.shtml (M2U mobile), cimbclicks.com.my/mobilebanking.htm + etcs. akhir kata, smoga bisnes ini mendpt smbtn meluas & x sprh (suku pun x smpi) jln sebagaimana pasarborong.com/posmalaysia.com pd 10 thn yg lps... insyallah, AMIN YA RABBAL ALAMIN.

    Saturday, March 20, 2010

    peduli apa kita dengan islam bukan nabi? sedangkan rasul yusuf pun dipenjarakan, ni pulak anwar! setakat 1 tahun je di dunia kena tahan, apa barang...

    'Get syariah court's okay on child marriages'

    2010/03/20

    By Farrah Naz Karim and Kristina George

    PUTRAJAYA: The Malaysian Syariah Judiciary Department has warned Muslim parents that they can be charged under syariah if they marry off their underage daughters without approval from the syariah court.

    If found guilty, they can be fined up to RM3,000 or imprisoned for six months or both, its director-general Tan Sri Ismail Lembut said yesterday.

    Ismail, who is also Syarie chief judge, described those who married off their underage daughters without approval as "making a mockery of Islam".

    He said the department did not encourage child marriages, although the religion made allowances for it.

    The Islamic Family Law of Malaysia sets the minimum legal marrying age of 16 years for girls and 18 years for boys. Exceptions are allowed with the permission of the syariah court.

    "We have had some parents requesting to marry off their 16-year-old daughters. We allowed a few as we found that the girls were physically and mentally prepared to start a married life.

    "Some girls, even at the age of 16, look frail. We will disallow the marriage as she may not be able to handle the burden of pregnancy and marital duties," he said after chairing a meeting for Muslim single mothers at the department here yesterday.

    Ismail said the recent "marriage" of a 11-year-old girl to a 40-year-old man in Kelantan was "religious abuse".

    He said her parents should be charged in court under the Kelantan Islamic Family Enactment 2002.

    Selangor mufti Datuk Mohd Tamyes Abdul Wahid said the syariah court may be provisioned to hear out applications for marriages involving Muslims below 16 but chances of forming such unions by the underage were often slim.

    Applicants, he said, had to meet very strict criteria to prove that they were capable of building a solid and lasting marriage.

    "The way I see it, a person below 16 years of age generally does not have the maturity and ability to understand the value and workings of a marriage.

    "It is illogical to expect them to understand the responsibilities that entail being married.



    "Those children are still struggling to understand the meaning of life, let alone fend for a family that they are about to build."



    Tamyes also cautioned against anyone questioning the jurisdiction of syariah, which under strict rulings could allow minors to wed.

    "If the syariah court grants the marriage, there is no reason for anyone, not even the civil courts, to question the sanctity of the marriage," he said, adding that the condition for Muslim marriages differed with that of non-Muslims.

    Tamyes gave the assurance that the syariah courts would protect the interest of minors in marriages.

    "Even for a 30-year-old man who intends to take a second wife, if he is deemed unsuited and unable to bear such huge responsibilities, he will be denied a second marriage. What more when it involves a minor."

    Meanwhile, the Law Reform (Marriage & Divorce) Act 1976, which came into force in 1982 and is only applicable to non-Muslims, sets the groom's minimum age at above 18. Males between 18 and 21 must get their parents' consent to marry.



    Under Section 12 of the Act (Requirements for Marriage), a non-Muslim bride cannot be below 16 years' old.

    They can only get married without their parents' consent if they are above 21.

    The law also states that both parties must willingly consent to the marriage and that it is an offence to force or threaten someone to compel a party to marry against his or her will.

    No comments:

    Blog Archive

    kredit kad byk kemdhannya tp jgn smpi muflis plk mcm pisau blh dgunakan bg memotong sayur @ bkn2...

    kredit kad byk kemdhannya tp jgn smpi muflis plk mcm pisau blh dgunakan bg memotong sayur @ bkn2...
    fixed deposit RM 2K (kad perak) tp jk lbh 4K lg bgs sbb rata2 bank tmbh bermnt utk trima permhnan slps 1 thn penggunaan kad pertama @ RM 8K (kad emas) d public bank/ambank blh mhn kredit kad baru/pemula tanpa cek income, kemudian slps 3/6 bln layak utk dptkan kredit kad lain plk sperti hsbc, rhb bank & etcs dgn hanya bwk mykad + kad kredit tersbt je... mdh, kan? jk bjk menguruskan kewangan, kita blh rbt brng2 percuma/murah dr promosi bank2 sebagai cnth tiket wyng free dgn mtv HLB, jetstar-HSBC, laptop 50%-citibank + etcs dgn melayari lmn2 web mrk utk rjkkan. apa2 kemusykilan, sila jgn segan2 utk meninggalkan pesanan anda d chat blog ini. anyway, kini byk bank yg tiada yuran tahunannya @ free for life! *p.s. x ckp RM2K, guna payslip gaji terkini (plng bgs 3 bln terakhir) slps 6 bln bkerja utk (pekerja swasta terutamanya) dptkan pnjmn mdh d http://www.aeonmalaysia.com.my & jgn p jumpa along plk...

    terpaksa tutup nombor sbb khuatir dislh guna oleh phk x bertanggung jwb...

    akan dtg ada diamond plk tp entah bila @ x dan kot jk blaku PD ke 4? lg best platinum ni berbndg emas sbb jk ada promosi MAS, beli 1 tmpt duduk bisnes class dpt 1 free!

    Labels

    1 malaysia (1) 1 penny (1) 10th anniversary (1) 125 ktm (1) 13 MEI (1) 1901 (1) 1u (1) 2010 (1) 2012 (3) 2020 (2) 2nd round (1) 4th of july (1) 5 tahun (2) 50% diskaun (1) 70 juta warganegara (1) 911 (1) A and W (1) aax (2) abaiya (1) abang ipar bangsat (1) adik najib (1) ADVICE PUN BODOH (1) afrika (1) agen nikah siam (2) agen yahudi (7) Agnes Bermudez (1) AHMOI (1) aids (1) air kencing setan (1) airasia (4) airasia x (2) Aizdean (1) akhir zaman (1) akta kanak-kanak 2001 (1) ALAMANDA (1) allah (1) along (1) ambank (1) america (1) ampang hilir (1) ampang jaya (1) ampwalk (1) anak haram (2) anak ramai (1) antarabangsa (1) anwar (1) apa ada pada nama (1) apartheid (2) aqura (1) arak (1) ARDARTU (1) Ariel dan Luna Maya (1) aseanpol (1) asiapol? (1) ASRAMA (1) astro (1) astro ceria (1) atm (1) Aung San Suu Kyi (1) aussie (1) ayam haram (1) AYERS ROCK (1) Azrinaz Mazhar binti Hakim Mazhar (1) baby (1) BABY HATCH CLUB (1) BAD JEW (1) badrul hisham (1) BAGUS KACUK (1) bahyah (2) BAIK MURTAD DARI ISLAM BABI (1) bajet (1) baju kuning (1) bakal janda kaya (1) bala allah (1) balas dendam (1) balasan tuhan sebab rogol indon (1) bangsat (2) bangunan stesen keretapi lama (1) bangunan sultan abdul samad (1) banjir (1) bank (1) bapa (1) BARU TAU (1) bas drebar (1) bas metro 99 bangkok bank (1) BAS NADI (1) baskin robbins (1) Batang Kali Massacre (1) bau (1) bayi (2) bear (1) beli combo jer tanpa tengok movie (1) BENDOI (1) beracun (1) berak (1) berani (1) berbaloi (2) BERDAYA SAING (1) bermadu (1) bersara (1) big dog najib (1) big screen (1) bijak (1) BIJAN (1) bil (1) bini (1) biru itali (1) bisnes maju (1) blogger (2) blok minyak (1) Bloody Sunday (1) BN (3) BOB MARLEY (1) BODOH (5) bohong (1) bohsia (1) bombay (1) bookie (2) borneo (2) bosnia (1) boss (1) bpa mca (1) buang anak (1) buang bayi (5) bufet (1) buffet (5) bukan malaysian telegraph (1) bukit antarabangsa (2) bukit jalil (1) BUKU DENGAN RUAS (1) BUM (2) bung mokhtar (1) bunting (1) bunuh diri (1) bunuh menteri (2) burma (3) burma embassy (1) cabut gigi guna roket (1) cari jalan baru (1) CARI MAKAN (1) Carla Bruni (1) cathay (1) cathay cineleisure (1) cathay damansara (1) celcom (1) celebriti chef (1) CENTRAL (1) cerai (1) cerai 4 (1) cerai telefax (1) CEREKARAMA (1) cheap (1) chee cheong fun (1) china (1) china town (1) chocolate fair (1) chua soi lek (1) cicken rice shop bagi zakat today (1) cikai (1) cimb (1) cimb card (1) cimb junior (1) cina (1) cina buta (1) ciplak (1) competition (1) conspiracy (2) CONTEST (1) cool (1) CRAVEN CAFE (1) crocs (1) crystal crown (1) cuai (2) cube (1) cuepecs (1) cukai (1) culik (1) CURI PASIR (1) cuti bersalin (2) d7 (2) DAIM ZAINUDDIN (1) damansara (1) danga city mall (2) dap (2) dapislam. paskafir (1) darabif (1) dasar Be eNd (1) DASAR UMNO BN (2) dataran pidato (1) dataran putrajaya (1) DATING HARAM (1) Datuk (1) daulat tuanku (1) DAZZLE SHOW (1) debat (1) denmark (1) derma (2) Despicable Me (1) di dunia lagi allah dah tunjukkan camner kalau kat akhirat pulak (1) dijajah (1) dim sum (1) dipecat (1) direct access (1) direct bus (1) discovery (1) divorce radio (1) doa makbul (1) doctor (1) dosa (1) double location (1) double meaning (1) DR M (1) Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah (1) DRAMA (1) dunia (1) early bird (1) EARLY MARRIAGE (1) eden klia (1) ekspedisi chef wan (1) Ekspo Beli Barangan Malaysia 2010 (1) elak sesak (2) Elevated parking (1) equatorial KL (1) esplanade (1) ets (1) event management (1) faktor (1) faraj (1) Father AND Son Look-alike (1) father;s eve (1) father's day (6) female pm (1) festival filem malaysia (1) fidelity group (1) fiesta nasi lemak 1 malaysia (4) fitnah (1) food (1) forecaster (1) france (1) free (4) free cinema (1) free makan (1) free meal (3) free minum (1) free movie (2) free netbook (1) free pass (3) free pass finally (1) free seats (1) free shuttle (1) freedom of speech (1) frills hotel (1) frim kepong (1) gara2 bodoh (1) gara2 kampachi (1) gara2 takut bini (1) GATHERING GENGBLOGGER (3) gaza (2) gelaran (1) GENTING HIGHLAND (1) german (1) GIANT (2) GLOBALISASI (1) go gabba gabba (1) goodie bags (1) goodies (1) gratis (1) greater KL (3) gsc (1) gubal (1) gunung kinabalu (1) guru (1) haji dengan bas (1) hakim (1) HALAL (4) halal kah? (1) half price (1) hamil (1) HAMPIR KIAMAT (2) haram (4) harapan (1) hari (1) hari bapa (3) HARMONY (1) harus (1) hati kering (1) HAWA (1) Hebatnya Angin Rindu Sarajevo (1) heineken (1) Helen Clark (1) hi 5 (1) hidup bung (1) highway (1) hikmah (2) hilang (1) HINA SULTAN (1) hipokrit (2) history (1) hot swiss chocolate (1) hotdogs (1) hotlink (1) HUDUD (1) hulu ganu (1) i-city (1) IAB (1) ice cream buffet (1) ihram (1) iim (1) ilmiah (1) independence day (1) india (1) indian (1) indienews (1) INDON (3) internet (1) interpol (1) ipoh (1) ipt (1) islam (3) islam ganas (1) islam pukimak yang bukan nabi (1) israel (5) istana negara (2) itali (1) italiannies (2) IZIN MAHKAMAH (2) izzah (1) izzah anak peliwat (1) jacob's walk of life (1) JAHIL (1) jalan darat (1) jalan kerja ayer lama (1) janggut (1) JANNAH (1) japan (5) japan fil festival (1) japanese (1) jazimin jazlan (1) jb (2) jeddah (1) jepun (1) jersey murah (1) jfkl (1) jilat (1) jim (1) jimak (1) jimat (1) jiwa kacau (1) jj (1) johnny's (1) jojoba (1) jong jong eng (1) jpa. pru 13 (1) jpn (1) jual (1) Julia Gillard (1) juno movie (1) kafir (1) KAFIR LEBIH MULIA KINI (1) KAHWIN AWAL (2) kahwin budak (1) kahwin siam (1) kami prihatin gagal (1) kampachi (5) kanak2 (1) KANGAROO (1) KANGAROO MEAT (1) kantoi (1) karaemon (1) kartun (1) kasihan (2) kastam (1) kasut (1) KCT1 (1) KD (1) kdu (1) KEBAIKAN KEJU (1) kebal (1) kebetulan (2) kedah (1) kedutaan myanmar (1) KELAB ANAK HARAM (2) KELAB TASIK PUTRAJAYA (2) kelantan (1) keling (1) keliru (1) kena sumpah (1) kena tipu (1) kepakaran (1) kerabat (1) KERAJAAN (2) kerja kosong (1) kerusi (1) KETAHUILAH HAK ANDA (1) kfc (1) khalifah (1) khalwat (1) KIAMAT BAGUS (1) kiraan (1) kk (1) KL (5) kl - hatyai (1) KL raya (1) klasik (1) kLcc (1) KLIGP (1) kmj (2) know how (2) kolej risda (1) komedi (1) komuter (3) komuter buat hal lagi (1) kondem power from bugger aka spammer (1) konek pada dahi (1) KONGSI DOSA SEBAB SHARE INFO (1) KONSPIRASI (1) KONSULAT (1) kopi janda (1) korea (1) korean air (1) kota damansara (7) KPD (1) kraton surakata (1) Krishna Institute of Medical Sciences University (1) ktm (2) ktm serdang (2) KUCING (1) kupon (1) lagu masuk keluar masuk (1) lancau (1) langkawi (1) latin (1) laundry (1) lawak (2) lazat (1) lcct (1) lebih dekat (1) lebih gelap kulitnya semakin kuat larian sebab cahaya matahari yang diserap digunakan untuk tenaga (1) lebih kejam (1) lemak (1) lemas (1) lembu (1) Lemongrass Café (3) letak jawatan (1) liwat (2) london (2) london trip (1) lrt (1) lucah (1) macgruber (1) maeps (1) MAHATHIR (2) mahkamah syariah (1) MAID (1) main tembak (1) majlis perundingan melayu (2) makan gaji buta (1) makan tanpa had (1) maksiat (1) malay (1) malaysia (1) malaysian mirror (1) malaysian PR (1) malaysiantoday (1) mamak (1) mamak terbeliar (1) mangkuk tingkat (1) manhattan fish market (1) mantap (1) mara (3) mara sponsorship (1) marathon (1) margaret thatcher (1) marigold (1) MARK AND SPENCER (1) maruah (1) mas (1) masalah sosial (1) masjid (2) masjid india KL (1) masjid pakistan chow kit (1) master degree (1) MASTERSkill (1) maswings (1) mauritius (1) maxis (1) mazidul (1) MBBS (1) mc d (1) mca (1) mecc (1) medan tuanku (1) media (1) media alternatif (1) medicine (2) MELAKA (1) melayu (1) MEMALI (1) memalukan (1) member (1) menopause (1) MENYAMAR (1) meriahnya (1) meritokrasi (1) mertua setan (1) mesra (1) METRIX RESEARCH (1) metrojaya (3) mexico (2) mihas (1) minah saleh (1) minda kalut (1) mines (4) MINUM ARAK TANPA HAD (1) minyak masak (1) miracle (1) misi (1) MIX MARRIAGE (2) mobile money transfer (1) modal (1) MOF (1) monarki (4) money transfer (1) monyet (1) movie (2) mpm (1) MSU (1) mujarab (1) munafik (6) mungkin (1) murah (3) murahan (1) muslim (1) muslim big (1) MY (1) myanmar (4) n.ajis (2) n.ajis bangsat (1) nachos nachos (1) naik aziz (1) najib (2) najib letak jawatan (1) NAKED (1) NAMEWEE WORLD CUP SONG (2) Nanny Mcphee and the Big Bang (1) nasi kandar beratur (1) NAZAR (3) negara maju (3) nepal (1) neraka (1) NIJ AZIZ (1) nikah (1) nikah awal (2) nikah burma (2) nikah siam (3) NIKMAT (1) no kids (1) non bumi (1) norjuma (1) ntv 7 (1) nurin jazlin (1) nurul syuhada (1) nz (1) obama (1) old film (1) old town cafe (1) om burger (1) ong bak 3 (1) online (1) orang asli (1) orang gaji (1) orang rumah (1) ORPHANCARE (2) otak kuning (1) OTAK LEMBAP (1) OVERSEA (1) oversupply (1) PADAN MUKA (1) PADANG KOTA LAMA (2) pahala (1) pakat hentam (1) PAKATAN (1) pakatan rakyat (1) pampasan (1) papajohn (1) pariah (1) parlimen (1) paspot (2) PASSPORT (1) patutnya seluruh malaya bukan 2 tempat sahaja (1) pau (1) pavilion (1) payung (1) pdrm (3) pecah rumah (1) pecat (1) peguam (1) pekan baru (1) PEKIDA (1) pelacuran (1) pelajaran percuma (1) pemandu pelancong (1) pembantu (1) PEMBOHONG (1) penang (2) penjajahan (1) penjara (1) penjara pudu (2) penjenayah (1) penyakit (1) pepper roaster (1) perak (1) perancis (1) perang dunia ketiga (1) percuma (2) perhilitan (1) perkasa (1) perli (1) perubatan (2) pesta bunga (1) pesta coklat 1 malaysia (1) pesta durian (1) pesta durian subang parade (1) petah (1) petaling jaya (1) peterpan (1) peterporn (1) petrosains (3) PGM (1) PIALA DUNIA (1) pinda (2) pisau cukur (1) pistol (1) pj (6) playgirl (1) PM (1) poligami (5) polypause (1) PORTUGIS (1) pot luck (1) poyor (1) ppj (1) premiums (1) prescott inn klang (1) president (1) president amerika syarikat (1) president US (1) PRESINT 8 (1) presint 8 (P8) (1) presint 9 (1) projek (1) pru 13 (4) PTPTN (1) public speaking (1) public transport (1) pukimak (1) punca sebab ternampak sultan tengah berzina dengan bukan isteri kah (1) punch bag (1) pusar kepala (1) pusat giat mara (1) puteri saadong (2) putrajaya (3) putrajaya (Pj) (1) putrajaya sentral (1) pwtc (3) queensbaymall (1) RACIST (1) rais yatim (1) raja petra (1) ramalan daim (1) rangoon (3) rapidkl (3) rapidpass (1) rasamas (1) RASUAH (2) RASUAH SEKS (4) RASUAH wang (1) rate 18 (1) read malaysia (1) regular (1) remaja (1) republic (1) republik (4) result (1) revolusi (1) REWARD (1) risiko (1) rm20 semalam (1) rm5 (1) RMK 10 (2) rogol (3) rompak (1) ron baby (1) ROOTBEER (1) royale bintang (1) rtm (1) rugi sikit (1) RWG (1) sabah (1) sabtu (1) sabun (1) saiful bohong (1) saigon (1) SAKIT JANTUNG (1) salah parents pulak (1) saman (2) same group (1) samy velly (1) santau (1) sarawak (1) SARSI (1) SAYANG KINABALU (1) sayfool (1) sedap. (1) sedunia (1) segambut (1) sejarah (1) sekolah rendah (1) SEKS (1) seksi (1) SELANGOR (1) selepas sambutan 125 tahun (1) selipar (1) SEMALAM PULAK OFFERSTATION.COM PAPARKAN INFO PASAL TOP UP RM10 JER UNTUK DAPATKAN BERUANG TOLOL TUH (1) sembelit (1) SENATOR Datuk Dr Mashitah Ibrahim (2) seoul (2) sepang circuit (1) serbia (1) serdang (1) servis N = night bus (1) sesikat (1) setan (2) SETANDAN PISANG (2) sex maniac (1) sex toys (1) shah alam (1) shahrizat (7) SHARE STORY (1) siam (3) siap ada goodies bag lagi (1) sikat pisang (1) siksa kubur (1) singapore (1) sistem khalifah (1) SISWA TONGENG (1) slogan belit (1) smk (1) sms (1) sniper (1) sokongan (1) solat hajat (1) sosej telur free (1) SPAD (2) spain (1) SPEAKERS SQUARE (2) sprm (1) sri warisan (1) sri warisan event management (1) strategi (1) stroke (1) suarasa (1) subur (1) sultan (1) sultan brunei (1) sultan johor (1) sulTAN sayTAN (1) SUMANDAK (1) sumbangan (2) superGT (1) susu (1) susu badan (1) switzerland (1) Syed Hamid Albar (1) t208 (1) T305 (1) tahan ngantok (1) tahun lepas istana tutup untuk rakyat sebab H1N1 petanda kena cerai (1) tak bersyukur (1) tak munafik (1) taktik (1) takut bini (1) takziah (1) talak 3 (1) talak television (1) tangkap khalwat (1) tanyalah ustaz (1) tapau (1) taxi berkupon (1) tcrs (1) teh tarik (1) teh tarik place (1) TELAPAK SYURGA (1) telegram (3) telegraph (1) telekom (2) telur (1) tembak (2) tempang (1) tengku adnan (1) tersirat (1) TERUNA (1) TERUTU (1) tesco (2) TEST (1) tgi friday's (1) tgi fridays (1) tgv (2) THAILAND (1) the apartment restaurant (4) the best (1) the chicken rice shop (1) the curve (1) The Expendables (1) The Karate Kid (1) the oranje (2) the strand (1) tiket free (1) tips (1) tiruan (1) tm point (1) tmnet (1) tokyo (1) tolol (1) tony roma's (1) top movie (1) touch n go (1) tourist guide (1) toy stories (1) toys r us (1) toys story 3 (5) TRAVEL (1) tukang masak (1) tunai (1) tune hotel (3) tune hotels (1) tune money (1) tune store (1) tune talk (1) tusyen free (1) TV3 (1) tv9 (3) u (1) u3 (1) u601 (1) u80 (1) ubat (1) UITM (2) uk (1) ukm (1) ULAMA PENGAMPU (1) ULANG TAHUN PERKAHWINAN (1) ulat tiket (1) UMNO (2) undang (1) underwater world (1) unikl (1) untuk kita aja (1) uob (1) vincent tan (1) visa (2) vmu (1) voucher (2) wali (1) wangi (1) wayang (1) wayang free (1) wcg (1) wednesday (1) weekend (1) western union (1) world cup (10) world cup offficail song (1) world cup south africa (1) world cyber games (1) world trade center (1) world war 2 (1) XTRA (1) yahudi (2) yangon (2) yayasan better malaysia (1) youth festival (1) youthsays (1) ZAKAT (1) ZAMAN MODEN (1) Zhengzhou (1) zina (6) zionis (2) zizie (1) zunar (1)